Planerar ni att skaffa barn? Här kommer 5 hälsosamma tips!

Planerar ni att skaffa barn? 5 hälsosamma tips på vägen!

Planerar ni att skaffa barn inom en snar framtid? Grattis! Det är ett viktigt beslut i livet och en stor milstolpe. Du kommer att bära en liten bebis i magen i ungefär 40 veckor och det bästa du kan göra är att se till att barnet får den hälsosammaste och säkraste starten. Det finns många saker du kan göra för att få det att hända. I själva verket kan du som mamma bygga en hälsosam grund för ditt barn, vilket kommer att gynna honom eller henne även senare i livet. Här kommer 5 bra tips som kan hjälpa till:

1. ​Lär känna din kropp!

Planerar ni att skaffa barn är det bra att ta reda på exakt när du har din ägglossning. Det kan öka chanserna att bli gravid. Bästa sättet att ta reda på det är att köpa ett ägglossningstest. Då får du fram mer exakt när du har ägglossning. Idag finns det många digitala ägglossningtester som räknar ut när det är dags för ägglossning. Ett annat sätt är att du räknar ut hur lång din menscykel är och sedan kan du räkna ut när du har din ägglossning. Har du använt preventivmedel ett tag så kan det ta ett tag innan det går ur kroppen, så bli inte stressad och orolig. Passa på att ägna mycket tid med din partner och hitta på massa roliga saker ihop! Försök att ha en avslappnad inställning till sex och ha så mycket spontant sex som möjligt. Har du inte blivit gravid inom ett år kontakta din mödravårdcentral. Lycka till!

2​. ​Ät gott och hälsosamt!

Ladda upp med god och hälsosam mat så du får i dig protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler.  Frukt och grönsaker bör finnas med vid varje måltid. De ger dig massor av vitaminer och antioxidanter Din kropp kommer tacka dig för det! Proteinerna innehåller aminosyror som är viktiga för fertilitet. En annan sak att lägga till i kosten är omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror är viktiga för att hormonerna ska fungera ordentligt och även för barnets hjärnutveckling. Du kan hitta dem i fisk, chiafrön och linfrön, till exempel. Försök att konsumera 1000-2000 mg per dag. En hälsosam och näringsrik kost ger inte dig bara bra energi och vad den behöver, utan den kan också öka din fertilitet. Ett folsyratillskott är särskilt viktigt i tidigt skede av graviditeten för att förhindra ​missfall.

3. Hitta sköna träningsrutiner!

Planerar ni att skaffa barn är det ett utmärkt tillfälle att passa på med att starta eller fortsätta med dina träningsrutiner. Om du inte tränar för närvarande är det viktigt att starta en enkel rutin i taget och långsamt öka intensiteten. Om du tränar regelbundet kan du fortsätta på en lagom nivå som känns bra. Nu är det också en bra tid att lägga till styrketräning som hjälper dig att stärka och bygga muskeluthållighet. Tänk på att göra övningar som är inriktade på hela kroppen med extra fokus på corestabilitet och övningar för andningsteknink och bäckenbottenmusklerna. Det kommer hjälpa dig att förbereda din kropp för graviditeten och de påfrestningar som din kropp utsätts för.

4. Avstå helt från rökning och alkohol för både din och barnet skull!

Planerar ni att skaffa barn är det självklart att sluta röka och dricka alkohol. Det kan dock vara tufft att sluta röka och att inte ta det där glaset vin. Ju tidigare du slutar med detta, desto bättre är det för din hälsa och det kommer öka dina chanser att bli gravid. För att kunna sluta helt börja med att trappa ner. Gör en plan på när du vill vara ”giftfri”. Ta hjälp av avvänjningsgrupper om du behöver hjälp och stöd.

5 Besök din läkare för en hälsokontroll!

Barns hälsa påverkas av hur föräldrarna levt innan graviditeten. Det är ganska outforskat hur tidigare levnadsvanor påverkar en graviditet. De studier som finns visar att mammans näringsintag samt övervikt och undervikt, alkoholvanor, koffein- och nikotinintag innan graviditet kan påverka barnets hälsa under graviditet, barndom och även i vuxen ålder. Att ta ett hälsotest och göra en hälsokontroll är ett perfekt tillfälle att ta reda på vilken status du har och på så sätt har en möjlighet att påverka din hälsa genom att öka eller minska de eventuella bristämnen du har. Tar du några mediciner är det ett perfekt tillfälle att gå igenom de aktuella läkemedel du tar eller behöver ta, för att vara väl förberedd på en kommande graviditet.

Med en hälsokontroll så får du en bra status på dina värden och hur du mår och det är också ett bra tillfälle att ta upp eventuella hälsorelaterade frågor och funderingar du kanske har.
Grunden är att om du börjar bli frisk och ha en hälsosam livsstil innan du blir gravid, är det mer sannolikt att fortsätta när du blir gravid. Detta kan hjälpa dig att skapa en hälsosammare och starkare graviditet, bättre återhämtning och du ger din barn den bästa starten i livet!

Vi håller nu tummar och tår att dessa tips kommer hjälpa dig att bli gravid inom en snar framtid.

Varmt lycka till!

 

För mer intressanta artiklar läs mer i vår blogg strongmomapp.com/blogg/