Fördelar med att träna under din graviditet - STRONGMom

Fördelar med att träna under din graviditet

Grattis till din graviditet! Här har vi sammanställt några viktiga fördelar med att träna under din graviditet. Kan du tänka dig att du har ett litet mirakel som växer inom dig? Graviditeten är en period i ditt liv där din hälsa och ditt välmående inte bara påverkar dig, utan även ditt växande barn. Hur du lever ditt liv speglar även ditt barns välmående och utveckling. Det finns många fördelar med att vara hälsosam och träna under din graviditet.

Det bästa är naturligtvis att komma in i en hälsosam och en bra grund att stå på. Men det är aldrig försent att börja med hälsosamma vanor. Om du är van att träna kan du fortsätta din rutin med vissa modifieringar under graviditetens resa. Om du inte har träningsvana är det viktigt att börja träna försiktigt och långsamt bygga upp en träningsrutin. Vad du ska tänka på och hur du bör lägga upp träningen under graviditeten kan du läsa mer om i nästa blogg.

Så varför bör du vara aktiv och hälsosam under din gravidit? Det finns många studier som visar positiva effekter hos både mamman och barnet när man tränar regelbundet under graviditeten. Träningen har effekter både fysiskt och mentalt och det är viktigt att man anpassar träningen till graviditeten och modifierar under graviditetens utveckling.  

Några av de fantastiska fördelarna med att träna under din graviditet är naturligtvis att kroppen stärks både styrke- och konditionsmässigt. Kroppen förändras naturligt när magen blir större och det påverkar hållningen och det påverkar i sin tur hur kroppen rör sig. Stärker man kroppen anpassat till kroppens förändringar så kan man förebygga skador och komplikationer som kan uppstå under graviditeten. Även detta är något som vi går in djupare på i nästa blogg.

Förebygg komplikationer och skador

Genom träning kan man även förebygga komplikationer som kan uppstå under graviditeten såsom hjärt-kärlsjukdomar, risken för diabetes, risken för högt blodtryck och risken för övervikt. En kombination av både styrketräning, konditionsträning och rörlighetsträning är att rekommendera för att få en helhet i träningen.

Må bättre mentalt, starkare självkänsla och piggare

Det går inte sticka under stolen med att graviditeten kan vara en påfrestning på kvinnans kropp och mentala styrka. Just därför att träningen en viktig del av denna period. Träning producerar en massa härliga måbra-hormoner och ger dig energi, ökar självkänslan, välbefinnande och minskar risken för depression och ångest. Hormonerna, endorfiner, lämnar efter sig en skön känsla och minskar spänningar och trötthet i kroppen och har en stor påverkan på välmåendet.

Förbered kroppen inför förlossning

Det finns inga tecken på att träning under en graviditet skulle skada barnet, leda till tidig födsel eller skapa komplikationer. Snarare har det en massa positiva effekter både för mamman och barnet. Träningen kan hjälpa mamman hantera förlossningen bättre. Hon kan känna sig både starkare fysiskt och mentalt när hon går in förlossningsfasen. Den mentala styrkan under förlossningen är otroligt viktigt och en stor del. Man ser även en tydlig minskning på förlossningsskador, komplikationer, minskat behov av smärtlindring, och minskade operativa ingrepp under förlossningen om mamman tränat regelbundet under graviditeten. En förlossning kan vara under en lång tid och det är fördelaktigt att man har bra kondition och styrka för att orka med den processen.

Att komma in till en förlossning och känna sig stark och väl förberedd. Det kan också hjälpa mammans självkänsla och mentalt stärka henne inför förlossningen.

Snabbare återhämtning

En annan väldigt viktig del av alla fördelar med att träna under graviditeten är att man ser en snabbare och behagligare återhämtning om man tränar regelbundet under graviditeten. När kroppen är van vid påfrestning och förlossningen går smidigare så har kroppen en bättre chans att återhämta sig snabbare. Här går även den fysiska och mentala styrkan hand i hand och påverkar återhämtningen i en positiv riktning.

Det finns så många fantastiska fördelar med att träna under graviditeten både för mamman och barnet. Träningen påverkar kroppen både fysiskt och mentalt och kan hjälpa förebygga komplikationer och skador som kan uppstå. Träning har så otroligt många fördelar under graviditeten. STRONGMom apps mål är att ge alla mammor ett verktyg så de kan träna säkert och effektivt före, under och efter graviditeten! STRONGMom = STRONG for life. För att läsa mer om vår app och ladda ner den läs gärna mer här:  www.strongmomapp.com