Förlossning: Mental och kroppslig förberedelse - STRONGMom

Snart är kanske din förlossning nära och det är det dags att få träffa din nya familjemedlem. Ni har säkert redan hunnit packa väskan, förberett bebisens säng, tvättat kläderna och skrivit förlossningsbrevet. Ta tiden du har kvar inför den stundande förlossningen att fokusera på dig och barnet. Har du tränat på bra under din graviditet är det dags att börja dra ner på tempot så kroppen hinner återhämta sig och ladda batterierna inför förlossningen. Du kan fortsätta träna det går jättebra, däremot dra ner på tempot och antal pass per vecka. Gå gärna över till att föra in fler stretchövningar i träningsschemat och mental träning samt lätta promenader, dra ner på tempot och distansen. Den här sista tiden på graviditeten ska vara att förbereda din kropp och knopp för mammalivet och allt vad det innebär.

Mentalt och andning inför förlossning

Andas är en viktig del inför en förlossning. Du kommer inte kunna styra allt som händer under förlossningen. Det finns däremot mycket du kan göra innan för att förbereda dig. Tränar du på att andas rätt så kommer det hjälpa dig mycket under förlossningsarbetet och lugnar dig och barnet under själva förlossningen.

Andningen är en del av den mentala träningen. Därför rekommenderar vi att du bör träna dagligen och gärna flera gånger per dag på att andas rätt. Gå gärna på en profylaxkurs tillsammans med din partner så den blir delaktig och kan stötta dig på bb, på bästa sätt. Ett perfekt tillfälle att tillsammans träna inför den stora dagen. Mentalt gå gärna igenom målbilder på hur din förlossning ska bli. Göd ditt undermedvetna med positiva tankar och på att du äntligen ska få träffa ditt efterlängtade barn. Ett tips är att ta ett par minuter, då du lyssnar på lugn avslappnande musik och lägger dig bekvämt på sidan på yogamattan. Andas djupa andetag och blundar och målar upp dina målbilder och tankar kring att äntligen få träffa ditt barn.

Stretchövningar

Sista trimestern av graviditeten är antagligen så att du känner dig tyngre, har svårare att röra dig och sover dåligt. Ryggen, och andra delar av kroppen ömmar säkert och det känns tajt i musklerna. Lägg in fler stretchövningar nu i ditt träningsschema och låt stretchingen och andningen samarbeta. Andas djupt under stretchingen och känn hur musklerna slappnar och förlängs. I vår app STRONGMom hittar du i tredje trimestern vilka övningar vi rekommenderar. Du kan även med kalenderfunkionen i appen lätt planera in dina övningar du ska göra varje dag och bocka av när du utfört ditt pass. För att ladda ner appen gå in på App Store och Google Play 

Bäckenbotten

Bäckenbotten övningar rekommenderar vi att du träna under hela graviditeten, det kommer vara till stor hjälp för dig under förlossningsarbetet och efter förlossningen. Men det är inte bara viktigt att ha starka bäckenbottenmuskulatur utan det är också viktigt att kunna kunna slappna av i bäckenbottenmuskulaturen speciellt under sista delen av förlossningen. En för överspänd muskulatur kan fördröja födelsen. Under förlossningen ska musklerna kunna slappna av och töjas ut för att lättare låta barnet komma ut. Även här kommer andningen till nytta. Fokusera på andningen och samtidigt som du övar på att träna och slappna av bäckenbottenmuskulaturen.

Var rädd om dig och lyssna på din kropp, tänk på att detta är en tid för återhämtning och förberedelse. Du kommer hinna träna massor efter att bebisen kommit. Sov ut och ät ordentligt ladda med massa bra energi och god mat! Vi på STRONGMom håller tummarna att ni får en fantastisk och härlig förlossning! Stort lycka till!