Dags för förlossning! Mental och kroppslig förberedelse - STRONGMom

Snart dags för förlossning! Här får du några tips för mental och kroppslig förberedelse. Tänk så spännande att det snart är dags att få träffa er nya familjemedlem. Ni har säkert redan hunnit packa väskan, förberett bebisens säng, tvättat kläderna och skrivit förlossningsbrevet. Ta dig tiden du har kvar inför den stundande förlossningen att fokusera på dig och barnet. Har du tränat på bra under din graviditet är det dags att börja dra ner på tempot så att kroppen hinner återhämta sig och ladda batterierna inför förlossningen. Du kan fortsätta träna, det går jättebra men tänk på att dra ner på tempot och antalet träningspass per vecka. Gå gärna över till att föra in fler stretchövningar i träningsschemat och mental träning samt lätta promenader. Dra ner på tempot och distansen. Den här sista tiden av graviditeten ska vara att förbereda din kropp och knopp för mammalivet och allt vad det innebär.

Mentalt fokus och andning inför förlossning

Andningen är en viktig del både inför och under förlossningen. Du kommer inte kunna styra allt som händer under förlossningen, men det finns däremot mycket du kan göra innan för att förbereda dig. Tränar du på att andas rätt så kommer det att hjälpa dig mycket under förlossningsarbetet och det lugnar både dig och barnet under själva förlossningen.

Andningen är en del av den mentala träningen. Därför rekommenderar vi att du bör träna dagligen och gärna flera gånger per dag på att andas rätt. Gå gärna på en profylaxkurs tillsammans med din partner så hen blir delaktig och kan stötta dig på bästa sätt. Det är ett perfekt tillfälle att tillsammans träna inför den stora dagen. Gå gärna igenom målbilder mentalt på hur din förlossning kan bli. Göd ditt undermedvetna med positiva tankar och att du äntligen ska få träffa ditt efterlängtade barn. Ett tips är att ta ett par minuter då du lyssnar på lugn avslappnande musik och lägger dig bekvämt på sidan på en yogamattan. Andas djupa andetag, blunda och måla upp dina målbilder och tankar kring att äntligen få träffa ditt barn.

Stretchövningar

Sista trimestern av graviditeten kommer du troligen att känna dig tyngre, ha svårare att röra dig och sover dåligt. Ryggen och andra delar av kroppen ömmar säkert och det känns tajt i musklerna. Lägg in fler stretchövningar nu i ditt träningsschema och låt stretchingen och andningen samarbeta. Andas djupt under stretchingen och känn hur musklerna slappnar av och förlängs. I vår STRONGMom app hittar du i tredje trimestern vilka övningar vi rekommenderar. Du kan även med hjälp av kalenderfunkionen i appen lätt planera in dina övningar som du ska göra varje dag och bocka av när du utfört ditt pass. För att ladda ner appen går du in på App Store och Google Play 

Bäckenbotten

Bäckenbottenövningar rekommenderar vi att du tränar under hela graviditeten. Det kommer att vara till stor hjälp för dig under förlossningsarbetet och efter förlossningen. Men det är inte bara viktigt att ha stark bäckenbottenmuskulatur utan det är också viktigt att kunna kunna slappna av i bäckenbottenmuskulaturen, speciellt under sista delen av förlossningen. En för överspänd muskulatur kan fördröja födelsen. Under förlossningen ska musklerna kunna slappna av och töjas ut för att lättare låta barnet komma ut. Även här kommer andningen till nytta. Fokusera på andningen och öva samtidigt på att träna och slappna av bäckenbottenmuskulaturen.

Var rädd om dig och lyssna på din kropp. Tänk på att detta är en tid för återhämtning och förberedelse. Du kommer att hinna träna massor efter att bebisen kommit. Sov ut och ät ordentligt ladda med massa bra energi och god näringsrik mat! Vi på STRONGMom håller tummarna att ni får en fantastisk och härlig förlossning! Stort lycka till!