Är din kropp tillräckligt stark för löpning efter graviditet? - STRONGMom
När kan jag komma igång igen med löpningen efter graviditeten? Det är en fråga som jag får ofta av mina kunder och jag hatar att säga det men det finns inget magiskt svar. Det finns många faktorer som spelar en roll; Sprang du före / under graviditeten? Hur var din graviditet och förlossning? Hade du en vaginal födelse eller C-sektion? Hur var din återhämtning från graviditet och förlossning? Svaren på dessa frågor är oerhört viktiga när vi bygger träningsplanen. 
Det första steget är att återhämta sig och bygga upp din kropp efter graviditet och förlossning. Din kropp behöver sömn, vila, näringsrik mat och återhämtning från graviditet och förlossning innan man börjar med mer intensiv träning. 
Jag brukar dela upp det i faser för mina klienter, på så sätt kan man dela upp det i delmål och bygga en effektiv och säker träningsplan. Jag tycker man bör lägga en vältänkt träningsplan på ca 12 veckor för att förbereda kroppen innan man börjar med löpträningen. 
  • Den första fasen är återhämtningsfasen. Där ligger fokusen på att låta kroppen återhämta sig, rehabilitera sig, och aktivering av bål och bäckenbottsmusklerna. Du kan hitta dessa övningar i STRONGMom App, steg 1, efter graviditeten. @Maria E är det korrekt?
  • Fas två, där bygger vi grundstyrka. Intensiteten ökas något, och benstyrka och höft/rumpmusklerna övningar läggs till i träningsprogrammet. 
  • Tredje fasen. Nu har kroppen återhämtat sig, vi har byggt grundstyrka och nu kan vi lägga in mer löpinspirerande träning. Man kan börja ett promenad/springprogram, samt mer löpspecifika styrkeövningar. Jag delar med mig mina 5 favorit övningar här som man kan lägga in i träningsprogrammet. 
Vecka 1-6   Återhämtning. Aktivering av core och bäckenmusklerna, höftstabilisering.
Vecka 6-12 Grundstyrka – Ben och rumpstyrka, och förbereda kroppen för löpning.
Vecka 12     Löpspecifik träning. Starta ett promenad/löp-program och 
löpspecifikan styrekeövninga för att stegvis bygga upp kroppen ytterligare.

För träningsvideon klicka här

Youtube (klickbar länk)

 

running after pregnancy

Coach Tildas favorit övningar för att förbereda kroppen för löpning efter graviditeten

 

Skynda långsamt med träningen efter graviditeten! Ge kroppen den återhämtning den behöver och bygg säkert upp kroppen inför löpträningen för att undvika skador och överansträning. 
Varning; Innan du börjar högintensiv träning, eller dessa övningar, var noga med att bygga upp en grundstyrka, magmuskleraktivering, höftstabilisering och bäckenbottenfunktion. 
Om du känner smärta i bäckenet, höfterna, ländryggen eller andra symptom, avsluta passet, och kontakta din läkare.
Om du känner smärta i bäckenmusklerna, känner tygndkänsla, läcker urin eller har svårt att hålla tätt, kontakta läkare eller fysioterapeut. 

Alla övningar hittar du i vår app för nedladdning gratis:

Följ oss gärna på sociala medier: