Träningsglädje! Vi ger dig 5 konkreta tips för träning i vardagen - STRONGMom

Det bästa du kan ge dig själv är kärlek, egentid och hälsa. Alla har vi olika förutsättningar och möjligheter, men att få in träningsglädje i vardagen behöver inte vara så komplicerat. Att fördelarna är många med att röra på oss känner vi alla till. Att motion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förbättrar sömnkvalitén, konditionen och så vidare. Men du blir även starkare, orkar mer och din självkänsla ökar.

Det är inte alltid lätt att hitta tid, energi och ork att få in en bra träningsrutin. Speciellt tufft kan det vara om du är gravid eller mamma. Här kommer fem inspirerande tips på hur du kan hitta träningsglädjen och finna en hälsosam balans. Här ger vi dig 5 konkreta tips för träningsglädje i vardagen.

1. Gå ut i friska luften

Då kommer den spontana rörelsen igång. Frisk luft gör dig piggare och du kommer att få en massa ny energi. Har du barn? Ta med dem ut till parken eller trädgården och lek kurragömma, spela fotboll eller hoppa hopprep tillsammans. Att bara hänga på när barnen leker och “lek av dig” också. Voila, så är träningen gjord. I barnens lek kan du hitta massa fantastiska funktionella övningar och grundmotoriska övningar, som är bra för kroppen. Du kan även lägga till några bra övningar som till exempel utfall, step ups, push ups, knäböj med flera som är lätta att göra i lekparken. Du kan även ta med träningsband till utomhusträningen. Du kan även göra övningar som till exempel rodd och bicep curl och tricep press. Involvera gärna familjen i din träning. Det spelar ingen roll att barnen inte kan göra övningarna fullt ut, Du inspirerar barnen att följa dina rörelser och det blir en rolig aktivitet.

2. Hitta vägar till träningsglädje och vardagsmotion

Ett annat bra sätt är att planera din vardagsmotion under dagen och hitta vägar som ger mer rörelse. Till exempel kan man parkera ett kvarter längre bort och gå resten av vägen, cykla eller gå till jobbet, ta trapporna istället för hissen, städa, organisera och fixa i hemmet är några olika förslag. Det är de små vardagliga valen som gör skillnad. Du orkar mer än du tror!

3. Träna hemma

När du startar en ny träningsrutin behöver du endast kroppen som träningsvikt för att få till en bra träning, vänta med att köpa till en massa extra träningsutrustning. När du känner att du fått in en rutin kan du avancera lite genom att köpa till lättare vikter och träningsband för att göra träningen lite mer utmanande och rolig.

T​ill din hjälp kan du med fördel att ladda ner Strongmom app. ​ Vi finns på Appstore och Google Play Att träna hemma har många fördelar. Som gravid eller mamma sparar du mycket tid och det krävs mindre energi att plocka fram dina träningsredskap hemma än att ta sig till gymmet. Du sparar också pengar som du lägger på gym-avgifter eller ordna med barnvakt. Du kommer kanske föredra att träna i lugn och ro när barnen sover för att skapa en välbehövlig egentid eller så kanske du kommer föredra att ha med dina barn i din egna träning. Även om de inte kan hänga med på allt ser de hur glad du blir av träningen, minnen som sätter sig.

4. Träna med vänner

Att spendera tid med sina vänner är guld värt. Att träffa sina vänner, skratta och ha kul tillsammans, utan en massa måsten. Dock kan det vara svårt att få till tid att ses. Att vara mamma och jobba kan göra att det svårt att få till tider att träffas upp för middag eller en fika. Oftast är alla i samma sits i livet vilket gör det svårt att träffas upp ofta.

Ett bra sätt att umgås är att få in träningspass tillsammans, på så sätt kan ni motivera och stötta varandra i att få in en hälsosam rutin i livet. Ta en promenad eller träna sånt ni tycker om tillsammans. Har du och dina vänner inga släktingar i er närhet eller har svårt att hitta barnvakt kan ni hjälpa varandra att turas om att passa varandras barn. Eller ta med alla barn på en lekfull promenad.

5. Yoga med din partner

När de små är nattade och du bara vill sjunka ner i soffan kan det vara ett utmärkt tillfälle att rulla ut två yogamattor och att göra några yogaposer tillsammans med din partner. Kanske ni även vill göra meditation för att varva ner tillsammans.

Övningar med jämna mellanrum har så många fantastiska fördelar för både fysiskt och mentalt välbefinnande, men det behöver inte vara så komplicerat och tidskrävande. Gör lite och ofta och var konsekvent. Lägg ingen press om du inte orkar träna enligt planen. Ibland är man helt enkelt trött. Det är okej med undantag, men lova dig själv att nästa pass ska bli av.

Att vara aktiv, känna sig stark och självsäker kan öka dina ”må bra” hormoner, ditt självförtroende och förbättra ditt humör. Så prioritera ditt välbefinnande och att vara stark från insidan ut. Vi lovar, anammar du några av våra tips kommer din träningsglädje infinna sig. Stort lycka till!

Fler inspirerande artiklar hittar du på vår bloggsida