Ladda din kropp och bli en hälsosam mamma! STRONGMom app

Ladda din kropp och bli en hälsosam mamma! På så sätt orkar du mer. Det är inte alltid så lätt att få ihop alla pusselbitarna. Maten, träningen, sömnen och så vidare. Vi blir ständigt påminda av massor av olika kostråd där ute. Ät det här, ät inte det här… Listan är lång med mirakelmetoder och förbud! Det du äter är en väldigt stor del av välbefinnandet och maten ska användas som kroppens bränsle och det viktigaste är ju att DU mår bra och känner dig som en hälsosam mamma.

En hälsosam mamma inspirerar barnen

Vi tror på att äta varierad mat, hemlagade måltider, ”ren mat” och välbalanserad kost. Kost som innehåller kolhydrater, goda fetter, magert protein, massor av frukt och grönsaker och mycket vatten! Vi begränsar socker, bearbetad mat, mättat fett och alkohol. Det är förstås okej att fuska ibland och när du gör det, njut! Känn inte dåligt samvete för du är fantastisk!

Näring är ännu viktigare före, under och efter graviditeten. När du förbereder din kropp för graviditet är det viktigt att börja graviditeten frisk med din kropp fylld med hälsosam mat och med en hälsosam vikt. Under graviditeten behöver du ju inte bara maten själv, din baby behöver också näringsrik mat för energi, tillväxt och utveckling. Du behöver inte ”äta för två” under graviditeten, du behöver bara cirka 300 kalorier extra per dag.

Efter graviditeten kan maten spela en viktig roll vid återhämtning och helande. Om du ammar behöver du cirka 500 extra kalorier per dag.

Älska vatten!

Vatten är viktigt för god hälsa! Men hur mycket vatten behöver vi verkligen dricka  per dag? Studier har visat varierande rekommendationer genom åren. I allmänhet behöver ditt vattenbehov vara beroende av många faktorer, inklusive din hälsa, hur aktiv du är och var du bor.

Vatten utgör cirka 60 procent av din kroppsvikt och din kroppsfunktion beror på vatten. Det spolar toxiner ur dina vitala organ, bär näringsämnen till cellerna och det är nödvändigt för att dina muskler och leder ska fungera optimalt. Brist på vatten kan leda till uttorkning och även lite uttorkning kan få dig att känna dig trög och trött.

En allmän regel är att dricka åtta 8  glas vatten om dagen men du behöver öka intaget om du tränar, lever i varmt och fuktigt klimat eller är gravid eller ammar. Drick vatten (undvik sockerdrycker) hela dagen, drick tillsammans med varje måltid och drick extra under och efter träning. Det hjälper dig att hålla dig hydrerad hela dagen!

Forskning visar att om du skriver ner vad du äter är sannolikheten att få till en hälsosam livsstil större, speciellt om du försöker gå ner i vikt. Det finns riktigt bra appar som du kan använda för att logga ditt matintag och som hjälper dig att hålla koll på kalorier, näringsvärde och måltidsplaner. Vi gillar appen Lifesum! Det behöver inte vara komplicerat men det kräver viss planering, organisation och mental styrka att hålla sig till en ren hälsosam kost.

Fokusera på att få i dig din näring som är ditt bränsle! Ladda din kropp och bli en hälsosam mamma!