10 tips på att lindra bäckensmärta! - STRONGMom

Bäckensmärta kan uppstå under graviditet. I detta blogginlägg kommer vi klargöra vad det innebär och hur det kan lindras så du som gravid ska få en drägligare vardag.

Symfysiolys eller foglossning som det också kallas inträffar när dina leder och ledband blir uppmjukade under en graviditet. Detta sker då kroppen utsöndrar hormonet relaxin i syfte att göra bäckenet uppmjukat så att bebisen kan passera därigenom. När förlossningen närmar sig är detta en naturlig förändring men för kvinnor med symfysiolys sker detta tidigare än väntat. Vilka är då symtomen vid symfysiolys? Det visar sig som molande, huggande eller ilande smärta när du bland annat går eller går uppför en trappa.

Aktivitet såsom att ta sig in och ut ur bilen eller när du vänder dig i sängen kan också vara väldigt smärtsamt. Smärtan är oftast lokaliserad i bäckenet men en del kvinnor upplever också att det strålar mot övre delen av låret och mot länd- samt korsryggen. Riskfaktorer för att drabbas av symfysiolys är om du vid en tidigare graviditet drabbats av detta eller om du utan att ha varit gravid upplevt dessa symtom. Högt BMI och övervikt innan graviditet eller om du varit med om en skada mot bäckenet innebär också en ökad risk för symfysiolys. Studier visar att kvinnor som är drabbade av detta tillstånd upplever sämre livskvalitet och därför ser jag alltid till att jag har extra tid avsatt för att verkligen kunna lyssna på hur du mår, hur din vardag påverkas och vad jag i min tur kan göra för att lindra smärtan.

 

Här följer 10 förslag för att lindra bäckensmärtan

  1. Prova ett bäckenbälte som hjälper till att stadga ditt bäcken.
  2. Undvik tunga lyft.
  3. Besök en sjukgymnast som dels kan hjälpa till med avslappningsövningar men också att stärka din bäckenbottenmuskulatur.
  4. Använd en kudde i ryggändslutet när du sitter ner. 
  5. Att sova på sidan kan ofta kännas skönare än att sova på rygg då trycket förflyttas från bäckenet till magen. Ett förslag är att lägga en gravidkudde mellan knäna och ligga med böjda ben. 
  6. Res dig från liggande till sittande med samlade ben.
  7. Vila med jämna mellanrum och försök att sitta ner när du till exempel brukar stå upp såsom när du klär på dig eller kanske stryker.
  8.  Gå med korta steg.
  9.  När du ska gå upp för en trappa är ett tips att ta ett steg i taget. Gå upp ett steg och för det andra benet upp mot det första.
  10. Mitt sista råd är att inte vara för hård mot dig själv! Lyssna på din kropp, ta det i din takt och lägg klackarna på hyllan för en stund.

 

Bäckensmärta försvinner när barnet är fött!

Symfysiolys brukar försvinna när barnet är fött och kroppen slutar att producera hormonet relaxin. Om du skulle bli gravid igen är sannolikheten dock större att du åter drabbas av symfysiolys och det kan därför vara bra att boka ett besök hos en sjukgymnast i ett så tidigt skede som möjligt. 

 

Referenser

Stendal Robinson, P., Prasad Balasundaram, A., Kopke Vollestad, N., Stendal Robinson, H. (2018) The association between pregnancy, pelvic girdle pain and health-related quality of life – a comparison of two instruments. Journal of patient-reported outcome, 45, 209-15.

 

Lindgren, H., Christensson, K., Dykes, A-K. (2016). Reproduktiv hälsa- barnmorskans kompetensområde. Lund: Studentlitteratur 

Hagberg, H. .Marsal, K., Westergren, M. (2014). Obstetrik. Lund: Studentlitteratur