Föda utan rädsla! - STRONGMom

Föda utan rädsla! Är du rädd inför din förlossning? Var Lugn! I det här blogginlägget kommer jag ta upp bra tips hur du ska tänka inför din rädsla att föda!Från och med vecka 36 börjar jag hjälpa min gravida patienter att fokusera på att förbereda kropp och sinne för förlossningen. Många kvinnor kommer med hemska historier som familj, vänner och främlingar mer än gärna berättar för gravida och hur förlossningar kommer med hemsk smärta och skräckhistorier. Sen barnsben har dessa historier cirkulerat. Men hur kan vi bryta denna trend och istället för att skrämma upp och stressa kvinnor, förbereda dem både kroppsligt och mentalt för förlossningen? 

Våra tips: Föda utan rädsla!

Så mycket av rädslan kring förlossningen är smärtan och eventuella skador som kan uppstå.  Hur kan vi förbereda våra tankar för att hjälpa oss att hantera intensiva fysiska känslor? Marathonlöpare tränar och förbereder sig inför tävlingen, men de förbereder sig också mentalt inför racet! Jag glänsar inte över verkligheten att smärta och obehag är en del av förlossningen och jag har ännu inte träffat en kvinna som säger att de inte upplevde smärta  alls. Jag tror att det finns utrymme i samtalet för att överväga hur man psykiskt smärta man ska hantera smärtan. Om ditt huvud och mun skriker ”OMG THIS HURTS, THIS SUCKS, MAKE IT STOP! Jag kan inte göra det här! Dessa tankar hjälper dig inte att känna dig avslappnad .

Jag fann att i mina förlossningar att ju mer avslappnad jag var, ju mindre intensiv smärtan drabbades jag av. Tänk på det: sammandragningen försöker att öppna livmoderhalsen, men om alla dina muskler motverkar kraften, desto mindre effektiv är sammandragningen och ju mer förlängda arbetet. Ju längre arbetet är, desto mindre kan din kropp och sinne uthärda och utmattning och svaghet sätta in. Och det är just i detta tillfälle vi behöver känna oss fysiskt och mentalt kraftfulla.

Säg ja till förlossningen!

Jag hittade en mantra som jag använde mig av under båda mina förlossningar. Det var en enkel ”Ja”. Varje gång hade jag en sammandragning, jag höll bara upprepade ordet ”Ja” om och om igen i mitt huvud. Ja till sammandragningen! Ja till känslorna i min kropp! Ja till dilatationen av livmoderhalsen! Ja, det här barnet kommer ut ur min kropp och in i mina armar!

Jag kände mig bokstavligen som att jag slappna av i smärtan. Min mamma delade med mig att hon visualiserade en ros, och med varje sammandrag utvecklade rosen sina kronblad i en blomma för att representera livmoderhalsen. Andra kvinnor gillar att skapa en visionskort med bilder att fokusera på samtidigt som de har sammandragningar.

Mindfullness meditation mot rädslan!

Trots att jag är sjukvårdspersonal tycker jag inte särskilt om att läsa böcker om förlossningar eller föräldraskap, men en bok talade verkligen till mig och jag ser till att nämna det för varje patient när vi har denna diskussion. Boken heter The Mind in Labor av Nancy Bardacke.

Jag tog också en klass som baserades på boken där vi övade genom att hålla is i våra händer för tidsintervaller och utforskade de tankar som gick igenom vårt huvud när isen blev för obekväm att hålla. Mest av allt bygger bok- och klassundervisningen på Mindfulness Meditation och hur man tillämpar detta på arbete. Den grundläggande förutsättningen är att du fokuserar på din andning medan du är i arbete och låt dig inte tänka på den sammandragning som kom före den här eller de i framtiden. Håll bara i ögonblicket med nuvarande sammandragning och andning. Och gör sedan om och om igen tills det där barnet är i dina armar. När det var dags att pusha, berättade min man, efter födelsen, att han var rädd att jag svimmade mellan sammandragningar, men jag var faktiskt så avslappnad tills jag var tvungen att pusha igen.

Släpp kontrollen och låt kroppen göra vad den behöver.

Jag tycker att detta är en metafor för föräldraskap. Du kommer en dag att sitta i bilen med en skrikande bebis och du kan inte gömma dina känslor utan du känner dig överväldigad, övergiven och helt utmattad och det enda som hjälper är att själv skrika. Precis som med en sammandragning, ta andan och vet att det här ögonblicket kommer att passera.

Förlossningen kan ge oerhörd styrka när vi släpper kontrollen och låter kroppen göra vad den behöver göra. Medans vi fokuserar på vår andning och tankar. Det kommer hjälpa dig att föda utan rädsla!

Jag kommer tillbaka till detta om och om igen i mitt liv!  Det hjälper mig att komma igenom de svåra eller obehagliga situationerna om och om igen.

Vill du läsa mer om förberedelse inför förlossning, läs gärna vår artikel

Här kommer mina bästa 10 tips inför förlossningen