Här kommer mina bästa 10 tips inför förlossningen - STRONGMom

Hormonet oxytocin är det hormon som sätter igång förlossningen. Under födseln styr oxytocinet frekvensen, längden och styrkan av livmoderns sammandragningar och är som mest effektivt när du känner sig lugn och trygg. Vi kallar oxytocinet för kärlekens, förlossningen och amningens hormon då det frisätts vid samtliga ovan nämnda tillfällen. Det är vad vi barnmorskor kallar ett ”må bra- eller lugn och ro hormon”. Under födseln är det vår uppgift att ge dig den kunskap och det stöd som du och din partner behöver för att fatta rätt beslut för er. Varje kvinna har rätt att känna sig lyssnad på och trygg under förlossningen och vårt mål är att du och din partner ska få en positiv förlossningsupplevelse.

Mina 10 tips inför förlossningen

  1. Andningen spelar en väldigt stor roll under förlossningen! Lugna, mjuka och ljudlösa andetag hjälper dig att hantera smärtan under kontraktionerna och det är vår uppgift att ständigt påminna dig om din andning och hur den kan hjälpa dig. När något är smärtsamt hyperventilerar vi och behöver i många fall påminnas vid varje värk.
  2. Ta en värk i taget! Försök att inte tänka för långt framåt i tiden vilket såklart är svårt men det kommer en välförtjänt paus mellan värkarna och den ska vi ta vara på varenda sekund av.
  3. Mellan värkarna är det jätteviktigt att vila och återhämta dig. Känn dig tung, tung i hela kroppen. Börja med att bli tung i rumpan, tung i axlarna och slappna av hela ansiktet. Detta säger vi som ett mantra för att påminna dig och få en rutin så du vet vad du ska göra mellan värkarna för att orka med de påfrestningar en förlossning innebär.
  4. Gravitationskraften hjälper till på så sätt att om du står upp, står på knä, går, dansar om du gillar det, sitter eller kanske sitter på huk så är du upprätt och detta underlättar bebisens väg ner och så småningom ut. Regelbundna lägesändringar är jättebra för att hjälpa bebisen ner i bäckenet. Varva de med vila på till exempel pilatesbollen där du kan vila huvudet mot sängkanten eller kanske vill du ligga i sängen en stund med sacco-säcken mellan knäna för att vidga bäckenet. Vi hjälper till att hitta positioner som du och bebisen trivs i under värkarbetets gång.
  5. En annan viktig del som kan få dig att känna dig avslappnad och trygg är att skapa myspys på rummet. Det kan vara att ha det något nedsläckt, ha plats för dig att röra dig eller att ni lyssnar på någon bra musik.
  6. Vi är måna om att hitta smärtlindringsmetoder som passar dig och din smärtnivå, att ha en värmekudde på nedre delen av ryggen och magen i ett tidigt skede lindrar ofta smärtan. TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, är en annan metod som innebär att svaga elektriska strömmar i form av elektroder som placeras på till exempel nedre delen av ryggen lurar hjärnan att fokusera på stimuleringen istället för smärtan. Massage och akupressur är andra bra smärtlindringsmetoder då endorfiner frisätts. En annan metod som kan underlätta vid värk är att någon av oss eller partnern trycker inåt och bakåt på dina höfter. Akupunktur fungerar också väldigt väl i många fall. Att bada eller duscha varmt kan också vara effektivt då det minskar stresshormonerna som produceras vid smärta. Bad är skönt då du upplever tyngdlöshet vilket gör att du slappnar av och dina muskler gör detsamma. Ryggbedövning är en annan smärtlindringsmetod. Under en förlossning kan det vara så att du går igenom alla ovan nämnda smärtlindringsmetoder, kanske trivs du bättre med någon specifik metod och då är det den vi fokuserar på.
  7. Din partner är såklart jätteviktig, både för att stötta dig men också för att förmedla din önskan. Vi finns där för er båda två under förlossningen.
  8. Försök att förbli positiv under förlossningens gång. Vi är där för att stötta och peppa er hela vägen. Imånga fall är detta när ni förstår hur oerhört starka ni verkligen är! En teknik som jag ofta använder mig av är att när det är som tuffast och det känns väldigt naturligt att säga nej till allting egentligen så säga ja istället. Säg ja till värken och att komma ett steg närmare att träffa ditt barn. Du förblir positiv vilket innebär att kroppen uppfattar att det som försiggår inte är farligt. Återigen är mitt råd att ta en värk i taget.
  9.  Kontinuerligt stöd är jätteviktigt vid en födsel, detta såväl från personal som av partnern. En nyligen genomförd Cochrane översikt visar att kontinuerlig närvaro på rummet leder till fler spontana vaginala födslar, kortare värkarbete, färre antal kejsarsnitt, färre instrumentella födslar, mindre användning av farmakologisk smärtlindring och färre som upplever förlossningsupplevelsen som negativ.
  10. En skriven födelseplan är det ett jättebra sätt att förmedla era tankar, rädslor och önskemål till oss. Det är såklart bra att ha en ide´ om hur ni vill att er förlossning ska vara men ha i åtanke att vara flexibla om det inte blir exakt som ni har tänkt er. Det är omöjligt att förutse hur du kommer att reagera på smärtan eller hur lång tid det kommer att ta. Det vi kan påverka är hur du hanterar det oförutsägbara och hur det får dig att känna. Vårt mål är alltid att ni ska få en så trygg och positiv förlossningsupplevelse som möjligt. Och vi kommer därför att göra allt vi kan för er och ert barn. Vi tycker att födelsebrev är jättebra på alla sätt och vis. Men ibland sker saker som är utanför vår kontroll och då ser vi till att hantera det.

Det är jätteviktigt för oss att du och din partner berättar vad ni känner,  så vi kan anpassa oss efter det. Plus vi kan ge er den information som ni behöver. Det kan ändra sig ett flertal gånger under förlossningens gång och vi finns alltid där för er. Vår uppgift är att ge er såväl emotionellt som fysiskt stöd. Vårt mål är att ni ska känna er trygga oavsett födelsesätt och smärtlindringsmetod.

 

Stort lycka till nu på er stora dag!

Vill ni läsa mer från barnmorskan Sandra läs

Sandra Winberg – Barnmorska på STRONGMom app

10 tips på att lindra bäckensmärta!

Referenser

Bohren MA, Hofmeyr G, Sakala C, Fukuzawa RK, Cuthbert A .(2017). Continuous support for women during childbirth. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002/14651858.CD003766.pub6

Världshälsoorganisationen, (2017). Continuous support during childbirth may improve health outcomes for women and infants. Hämtad från https://www.who.int/reproductivehealth/topics/maternal_perinatal/support-during-childbirth/en/

Heli, s. (2019). Föda utan rädsla. Bonnier Fakta (Bästa boken att läsa inför en födsel!!)

Hagberg, H. .Marsal, K., Westergren, M. (2014). Obstetrik. Lund: Studentlitteratur