Fördelar med att besöka fysioterapeut under och efter graviditet  - STRONGMom
Det finns många fördelar att besöka en fysioterapeut som gravid och nybliven mamma. Så många förändringar inträffar i din kropp under graviditeten och efter en förlossningen. En fysioterapeut som specialiserar sig på kvinnohälsa och speciellt gravida kvinnor och mammor, kan hjälpa dig förstå och behandla din kropp och dess förändringar. 

Några vanliga obehag som kan uppstå under och efter graviditeten

  • Smärta i nedre eller övre ryggen, bäcken, höften eller nacke
  • Urinläckage i samband med hosta /skratt /nysningar 
  • Smärta under samlag
  • Svag bål, eller diastasis recti
  • Svullna ben och fötter
  • Svårigheter att ta ett djupt andetag
  • Karpaltunnel (stickningar och smärta i händer och fingrar)
  • Framfall eller känsla av tyngd, smärta eller något som faller ut ur slidan

Hur förändras din kropp under och efter graviditet?

I början av graviditeten börjar kroppen producera hormoner som förbereder bäckenet att öppna sig för ett barns passage, men hormonet cirkulerar över hela kroppen. Samtidigt börjar en växande mage ofta påverkar din hållning, och detta skiftande tyngdpunkt kan orsaka förändringar i rörelsemönstret och muskelaktivering i hela kroppen, från huvudet till tårna.

Förberedelse inför förlossning

En fysioterapeut kan hjälpa dig att förbereda dig inför en vaginal förlossning eller planerat kejsarsnitt. För att barnet ska kunna passera genom bäckenutloppet eller ”födelsedörren”, måste bäckenbottesmusklerna kunna stretchas och expanderas. Manuellt arbete före förlossning i lederna och musklerna i bäckenet kan vara fördelaktigt för att förbereda kroppen för denna process, vilket hjälper till att effektivisera arbetet och minska risken för skador eller bristningar under födseln.

Efter graviditeten

Även om graviditeten varade i 9 månader. Så snart barnet har kommit till världen, kan det vara en stor förändring för dig som nybliven mamma. Din kropp kanske är extra sårbar och då kan vården av en fysioterapeut vara väldigt viktig. Efter födelsen kräver kroppen och bäcken i synnerhet vila men även också skonsam och lättare stabiliseringsövningar. Hur en kvinna känner sig under denna tid är ganska varierande. Det är också viktigt att komma ihåg att även för kvinnor som mår bra och känner sig pigga så har musklerna sträckts ut till sin största kapacitet och måste rehabiliteras försiktigt.

Återgå till träning

De flesta kvinnor räknar ivrigt med att sätta igång med träningen cirka 6 veckor efter födseln. Bortsett från detta godkännande ges de flesta inga tydliga riktlinjer för hur man återgår till träning. På en grundläggande nivå måste en kvinna kunna återansluta sig med musklerna i bäckenbotten och inre magmusklerna, eftersom det bokstavligen är kärnan och musklerna där energi överförs från överkroppen till underkroppen under träning. Eventuell ärrvävnad i antingen buken eller perineum(där kvinnan ofta får bristningar) kan också frisättas med manuellt arbete, vilket säkerställer korrekt funktion för träning, sex, tarm och urinblåsan.

Vad gör en sjukgymnast med inriktning på kvinnohälsa?

En sjukgymnast eller fysioterapeut (beroende på var du befinner dig) har en magisterexamen eller klinisk doktorsexamen och är expert på muskel- och skelettsystemet. En sjukgymnast (PT), som utövar kvinnohälsa eller bäckenhälsa, har ytterligare utbildning i bäckenet och alla organ och muskler. Dessa terapeuter är väl insatta i hur ett livmodern som växer 500 gånger sin storlek under 9 månader kommer att ha effekter på muskel- och skeletthälsa, balans, styrka och övergripande kroppsfunktion. Experten har ofta lösningar på hur man kan behandla många av de värk och smärta som kvinnor antar är en normal del av graviditeten.

Hur du kan få hjälp?

Det är alltid bra att veta vad du kan förvänta dig när du går till en sjukgymnast specialiserad på kvinnohälsa. Ett besök börjar med en utvärdering, när terapeuten får en grundlig historia av dina besvär, sjukdomshistoria och mål för behandlingen. Terapeuten bestämmer sedan en vårdplan efter att ha utvärderat din hållning, muskelstyrka, flexibilitet och rörelsemönster i kroppen. En fysioterapeut kan också arbeta internt med bäckenbottensmusklerna om detta är lämpligt.
Det som är viktigast att veta är att många av de smärtor och besvär som kvinnor rapporterar under denna period är vanliga, men inte normala. Sjukgymnastik är konservativ, icke-invasiv, ofta mycket effektiv och betraktas som guldstandarden för vård för kvinnor under perioden före och efter födseln.