Träningsplan är alltid ett bra hjälpmedel om du är gravid eller mamma! STRONGMom

En träningsplan med bra övningar som jag kunde följa under min graviditet saknade jag helt när jag blev gravid med mitt första barn. Jag vågade inte längre träna då jag var oerhört rädd för att göra fel. Jag var rädd att utsätta mig och mitt barn i fara. Sen som nybliven mamma med mycket känslor och hormoner blev träningen min räddning när min dotter kom. Är du själv där nu i livet?

Det var då idén STRONGMom App föddes.

Därför skapade vi STRONGMom App. Vi har utgått mycket utefter vad vi och många mammor omkring oss efterfrågade. Många av de gravida vi tillfrågade. Var det många som inte visste vad de skulle göra för träning när de blev gravida. Många kvinnor slutade helt att träna. Från att ha gått från ett aktivt liv till att sluta helt och endast ta lätta promenader. Likaså när man blivit mamma så försvann mycket tid. All energi hamnade på att fokusera på det nya livet som kommit till världen.

När vi skapade STRONGMom ville vi att det skulle vara väldigt enkelt för de gravida och mammorna att bara kunna öppna appen och följa övningarna. Du ska enkelt kunna gå in och följa din period som du befinner dig i och de övningar vi plockat fram åt dig. Du ska enkelt kunna träna säkert. Vi vet också att du som mamma oftast har lite tid, så vi har också tagit fram olika alternativ så du kan träna utefter din egna förmåga och tid.

 

Följa övningarna i träningsbanken

Att skriva in sin due date om du är gravid och gör övningarna som appen tar dig till är ett enkelt sätt att börja sin träning under graviditeten. Då vet du verkligen vilka övningar som är bra för dig och du får enkelt en helhetsträning av din kropp. Vi har tänkt på att du ska stärka dig inför din förlossning och övningarna har säkert valt ut för varje trimester. Vårt fokus har varit på och att du ska stärka rygg, rumpa, mage och bäckenbotten.

Speciellt efter graviditeten har vi fokuserat på att ta fram övningar, som aktiverar och stärker upp bäckenbotten och de inre magmusklerna. Övningarna kan du starta lugnt med ett par veckor efter efter din förlossning. Vi rekommenderar att du tränar styrketräningen ca 2-3 gånger i veckan om du är nybörjare. Gå varsamt fram och starta alltid med succé och öka successivt med övningarna.

Se hur STRONGMom app funkar på vår Youtube kanal:

Due date STRONGMom app

 

Favoritmarkera övningar 

Ett annat sätt att bygga upp din träning är att använda sig av favoritövningar. Säg om du har ont om tid eller motivationen är låg, men vill få in din träning. Då kan du ha markerat de övningar du tycker är bra och roliga och skapa dig ett träningsprogram som är lätt att följa med hjälp av ikonen hjärtat. Vårt tips till dig är att hålla listan kort med favoritövningar. Ditt träningspass hamnar på ca 10 min-15 min, cirka 3-5 övningar. Är du sen i farten och tränar kan du addera in fler övningar i ditt favoritprogram. Se exempel på vår Youtube kanal:

Favoritövningar STRONGMom app

Träningsplan i träningskalendern 

För de allra flesta är träningsplan det bästa att följa för att få sin träning gjord. Därför skapade vi en träningskalender där du kan lägga in dina övningar som du ska göra. Här tycker vi att det är bra att du utgår från  vilken trimester eller period efter graviditeten du befinner dig i. Planera in övningarna utifrån de övningar vi rekommenderar samt utefter hur mycket tid du har att träna. Vi rekommenderar att du får till 2-3 gånger styrketräningspass i veckan på ca 30 min-45 min/ pass. Skulle tiden inte finnas så hellre att du gör några övningar än inga alls. Vi rekommenderar också att du planerar upp en till två veckor i taget. När du gjort en övning så kan du lätt bocka av att den är gjord. På så sätt har du en enkel träningsdagbok som du kan gå tillbaka och titta på vilka övningar du gjort.

Att alltid ha en plan att följa gör det enklare i den stressiga vardagen, då du egentligen kanske känner att det knappt finns någon tid för träning. Har du en plan att följa kan du lättare förbereda din partner eller engagera någon släkting att passa barnet. Ett tips som funkade bra för mig när jag var mammaledig var att redan på morgonen kliva i träningskläderna. Sen gjorde jag lite övningar då och då under dagen när barnen var lugna eller sov. Ibland var de även med när jag tränade. Som vi alltid säger, barn gör som vi gör.

Sen vill vi att STRONGMom App alltid vara er vän genom tiden som gravid och mamma. Ha inte för hårda krav på er själva. Behöver ni vila någon dag extra så gör det, ta upp träningen nästa dag. Er kropp och knopp kommer tacka er för all tid ni lägger på er själva och bygg ert egna STRONG for Life!

Hoppas detta inlägg har inspirerat er att komma igång med er träningsplan!

För att ladda ner appen klicka på Google play eller Appstore

 

Vill ni läsa mer, spana in våra andra blogginlägg:

Hållning: Bygg en stark hållning under graviditeten

eller

Fördelar med att träna under graviditeten