Precis blivit mamma? Här får du de 3 bästa övningarna att börja med! - STRONGMom

Oavsett om du precis blivit mamma eller födde barn för längre sedan så vet du att föda barn kan kännas som ett Marathon. Vissa får snabbare eller lite enklare förlossningar, medan andra får kämpa lite mer eller längre. Det är en enorm prestation för kroppen så den behöver verkligen återhämta sig lugnt efteråt och låt den göra det.

Ha inte bråttom när du precis blivit mamma!

Det finns ingen anledning att ha bråttom när du precis blivit mamma! Tänk såhär; du är gravid i 9 månader. Räkna med att det tar cirka 9 månader att komma tillbaka. Har du inte tränat under graviditeten, så ta det väldigt lugnt i början. Första tiden som nybliven mamma, om förlossning varit normal utan skador, tycker vi att du ska fokusera på andningen, bäckenbottenträning och hitta de inre magmusklerna. Detta kan du göra ganska så direkt efter att du fött barnet och känner att du har orken att sätta igång. Varva detta med att ta långsamma promenader  till att börja med. Gärna med barnvagnen.

 

Efter din efterkontroll hos barnmorskan tycker vi att du kan börja träna med STRONGMom där du enkelt kan välja vilka övningar som passar och dessutom det bästa av allt; du kan träna när du vill och har möjlighet! Det finns även mammagrupper för dig som precis blivit mamma och personliga tränare med mammainriktning. Välj det som passar bäst för dig! Men kom ihåg att starta lugnt och trappa upp svårighetsgraden på övningarna successivt.

 

Dessa 3 övningar är viktigast att börja med

STRONGMom Knee-hand-press

Knätryck bål och bäckenbottenmusklerna

Ligg på ryggen dra knäna mot dig placera händerna på knäna och tryck knäna bort från dig knip och aktivera magmusklerna. Håll trycket i 10 sekunder andas behagligt och sedan slappna av i hela bäckenet.

 

Sittande Andning

Bål och bäckenbottenmusklerna

Sitt på en stol och aktivera magmusklerna. Håll en neutral hållning i ryggen och skulderbladen neråt/bakåt. Tänk på att ha aktiv core och andas ner i magen utan att höja bröstkorgen. Ha en proper hållning genom hela övningen.

 

Benglid bålstryka

Ligg på rygg böj knäna aktivera magmusklerna och hitta knipet Låt ett ben sakta glida ut samtidigt som du behåller neutral hållning. Går sakta tillbaka till startposition. Alternera ben och andas behagligt.

Hållningen förändras

Hållningen förändras  mycket under en graviditet, och det är helt normalt. Tänk på att ett par gånger om dagen korrigera din hållning genom att sträcka på dig aktivera magmusklerna och knipet. Samt dra bak skulderbladen. Ett tips från oss att är lägga den ena handen på huvudet och att du ska tänka att du drar en sytråd genom hela din kropp upp genom huvudet och upp i din hand som drar dig uppåt. Tänk på detta vid barnvagnspromenader, amning, flaskmatning osv.

 

I vår app finns alla övningar med tydliga beskrivningar och filmer samt du kan lätt planera in dina favoritövningar eller schemalägga dem.

Du hittar appen på App Store och Google Play 

Läs mer om

Stress i mammalivet – Börja med långsamma rörelser!