Stress i mammalivet - Börja med långsamma rörelser i 7 minuter! - STRONGMom

Vad innebär långsamma rörelser egentligen?

Känner du stress i mammalivet med familj, arbetsliv, får du för lite sömn och känner du att alla måsten kan bli för mycket många gånger? Känslan att du inte räcka till och att du har en massa ”to do” kan vara så pass stressande att det känns som du inte hänger med i din egna kropp. Då har vi svaret på hur du kan hitta din inre balans och lösa en massa stressrelaterade spänningar i kroppen på endast 7 minuter med långsamma rörelser.

Grundmotoriska rörelser

Vi föds med nio stycken grundmototriska rörelser. Ni som har barn vet vilka de är, då ni lätt kan följa det i era barns utveckling. Det börjar med rulla, åla, hoppa, krypa, stödja, balansera, gå, springa och klättra. Tittar ni på era barn så ser det väldigt enkelt och naturligt ut. De grundmotoriska rörelserna är viktiga att underhålla hela livet. Passa på att häng med era barn i deras lek för att underhålla din kropp och få den att fungera optimalt samt  öva upp din koordinationsförmåga.

Spänd muskel massage

Ju äldre vi blir kommer vi in i en vardag med en massa måsten. Kanske får vi inte till någon träning alls. Vi känner stress och kanske har ett stillasittande arbete. Det gör oftast våra kroppar stelare och vi får oförklarligt ont i exempel axlar, huvud och rygg. Det vi tänker många gånger är att vi ska unna oss en massage för att släppa på spänningarna i musklerna och det ska hjälpa oss att minska smärtan i musklerna. Oftast känns det bättre för stunden att ha masserat upp den spända muskeln, men problemen kvarstår. Spänningen i en muskel bestäms av signaler från hjärnan. Det kan vara stress och inaktivitet som skapar blockader i nervsystemet som gör att muskeln känns spänd.

Långsamma rörelser

Långsamma rörelser och rörlighetsträning hjälper dig att förbättra din grundmotorik. Genom att öva långsamma rörelser kommer du att aktivera de inre musklerna i kroppen som deltar i rörelsen som du ska utföra. Alla leder ska aktiveras långsamt i varje rörelse du gör i övningen. Samtidigt som du alltid andas långsamt in och ut i övningen. Att stressen ska släppa och skapa fria rörelsemönster i nervsystemet kan startas väldigt enkelt. Du behöver inte börja med att göra en kullerbytta, utan börja enkelt med att göra långsamma rörelser. Komma ifatt med tankebanan, hitta andningen och rörelsemönstret igen. Ett exempel som vi gillar är att krypa långsamt, så långsamt du bara kan. Eller ännu enklare sitt på en stol och andas samtidigt som du vrider huvudet långsamt åt höger först och sen åt vänster.

Starta varje dag med 7 minuters långsamma rörelser och gör samma övning Känn efter och skänk en eftertanke på vad som hände i kroppen? Skriv gärna ner en kommentar hur du kände innan och vad du kände efteråt. Gör detta i 7 veckor för att sedan se vad utvecklingen blev för dig? Förhoppningsvis har din sinnesnärvaro, kroppskontroll, andning och energi förbättrats. Och framförallt stressen och spänningarna har släppts i musklerna. Vart eftersom kan du utveckla övningarna och öka svårighetsgraden. Att träna långsamma rörelser handlar om att låta hjärnhalvorna jobba samtidigt och det utvecklar kopplingar mellan hjärnhalvorna och nervsignalerna som går ut i kroppen. Det skapar rörelsemönster och lättar på spänningar i musklerna. Att träna långsamma rörelser ska vara roligt och kan göras av alla i familjen!

Hoppas den här artikeln har inspirerat dig att vilja bli STRONG For Life.

Mer inspirerande läsning läs

Hållning: Bygg en stark hållning under graviditeten

STRONGMom App: STRONG For Life

 

Eller ladda ner appen STRONGMom för inspirerande övningar före, under och efter graviditet.

Google Play och App Store