Myt att endast överviktiga kvinnor utvecklar diabetes under graviditeten. - STRONGMom

Diabetes under graviditet del 2. Nästan varje kvinna känner en rädsla över något under deras graviditet. Många har en oro över flera saker än en, och efter jobbat mer än 10 år som sjuksköterska ser jag en oro som visas mer än nån annan och det är diabetes under graviditeten. Även för mig var detta en oro.

Jag har en familjehistoria av både min mamma och pappa som diabetiker tills de hade gastriska bypassoperationer som hjälpte till att bota dem. En familjehistoria med diabetes ökar din personliga risk för att utveckla diabetes och om du diagnostiseras med graviditetsdiabetes ökar din risk att utveckla diabetes i din livstid väldigt mycket.

Att ha graviditetsdiabetes ökar riskerna med att utveckla preeklampsi, högt blodtryck, stora barn som därmed kan försvåra förlossningen, kejsarsnitt, problem med fostrets hjärt-, respiratoriska samt deras blodsocker metabolism.

Diabetes kan vara otroligt “obekvämt”; mäta blodsocker, ta mediciner med biverkningar och höra vänner och familj ständigt döma ditt näringsintag. Men avancerad diabetes kan vara invalidiserande – det kan orsaka synförändringar, förlänga sår läkningstider och kan leda till njursvikt. Under min graviditet förföljde bilder mig av patienter i dialys ansluten till maskiner i en komplicerad rörbana som tvingade dem till behandlingar dagligen – hålla dem från familjebröllop, jobba eller ta semester eftersom de var tvungna att komma in så ofta och i flera timmar i taget.

Diabetes utvecklas från insulinresistens.

Diabetes utvecklas från insulinresistens. Vad betyder det? Insulin produceras av bukspottkörteln. Det är nyckeln som låser upp cellerna för att tillåta socker inuti. Utan insulin flyter socker bara runt i blodet medan cellerna tror att de svälter. Detta medför ökad aptit och begär för socker vilket ytterligare förknippar problemet.

I slutändan kan bukspottkörtelcellerna inte längre producera insulin och då måste exogent insulin injiceras i kroppen. Gestationsdiabetes utvecklas när de ökade metaboliska kraven av graviditet är för mycket för att kroppen kontinuerligt ska leverera insulin.

Myt att bara överviktiga kvinnor utvecklar diabetes under graviditeten.

En ökad BMI medför högre risk för GDM på grund av de ökade metaboliska kraven, men tunna kvinnor har också bukspottkörtelceller som blir utmattade och inte effektivt producerar insulin också.

Vem har inte hört talas om “cravings” under graviditeten? Glass, kakor och saltgurka och de mest konstiga kombinationerna. Många kvinnor som har begränsat sina kostvanor före graviditeten, och finner lättnad i att ge efter under graviditeten. Jag har en vän som skämtar om vad lärarna måste tänka när hon skickar sin dotter till förskolan med lunchen i återvunna glassburkar från hennes dagliga gelatointag.

Att ta hand om dig själv, speciellt under graviditeten är oerhört viktigt både för dig och ditt barn. Och det behöver inte vara så komplicerat. Ät gärna kakan om du vill men begränsa den söta intaget till en eller två gånger i veckan inte en eller två gånger om dagen. Och när du har den glass eller brownie, äta den med en handfull mandel. Varför? Mandel innehåller mycket fiber och fiber är “motgift” mot socker. Naturen är ett bevis på detta fenomen. Växer apelsinjuice i en kopp som hänger från ett träd? Nej, apelsin växer med en fiberfylld frukt och innehåller söt juice. På så sätt förändras inte en apelsin inte ditt blodsocker på samma sätt som ett glas OJ. 

Ät gärna en pizza bit men äta den med grönsaker eftersom de har fiber. Tänk på att sockret inte bara är i sötsaker. Kroppen bryter ner raffinerade kolhydrater till sockerarter som absorberas på samma sätt som godis. Fibern i grönsaker bidrar till att fördröja denna process, vilket förhindrar blodsockertopp som så småningom leder till en krasch som i sin tur leder till mer socker- och carb-cravings.

För mer läsning

Bernadette Donovan – Kvinnohälsoexpert på STRONGMom app

För att ladda ner vår app STRONGMom klicka här!