Pubis Symphysis Smärta under graviditeten. - STRONGMom

Pubis Symphysis Smärta under graviditeten

Visste du att redan vid den 12: e gravidveckan är din kropp fysiskt redo att föda din bebis? De hormoner som är ansvariga för att förbereda bäckenet för födseln är Progesteron och Relaxin. PS- Kunde det inte funnits ett bättre namn på ett hormon som Relaxin? Om jag dör och kommer tillbaka som ett hormon vill jag vara Relaxin.

Avslappnade som Relaxin

Så avslappnande som Relaxin låter, det kan vara allt annat än det. Relaxin kan orsaka rundligament smärta som är resultatet av vävnadsträckningen och förskjutning av bäckenet. Den skarpa smärtan du känner i bland annat din ljumske när du stiger upp från att sitta eller när du rullar runt i sängen, det kan vara foglossning.

Pubis Symphisis seperation

Pubis Symphisis seperation tar smärtan upp ett steg. Typiska symptom är bäckensmärta, ömhet över pubisbenet och svullnad. Men kan också inkludera strålande smärta mot benen, höfterna och baksidan lår. Jag kan oftas diagnostisera detta från väntrummet, när en gravid kvinna visar tecken på svårighet att gå eller måste vika sig in på kontoret. Ibland kan separationen även palperas. Magnetröntgen kan vidare användas för att diagnostisera separationsgraden.

En sjukgymnast eller läkare som är specialiserade i kvinnohälsa och framförallt bäckenbotten kan hjälpa att stödja, stabilisera och lindra smärta bäckensmärtor. Om jag  fick bestämma så skulle varje gravid kvinna ha bäckens fysisk terapi i början av graviditeten för att förbereda bäckenet inför graviditetens utveckling. Födsel kan jämföras med ett maraton som kräver fysisk uthållighet.

Utbildning och förberedelse är nödvändiga för att köra maraton och detsamma gäller förlossningen. Efter förlossningen kan fysioterapi hjälpa till att stärka bäckenbotten och läka kroppen. För att återvända till träning på ett säkert sätt. Med en diagnos av pubis symfys är detta ett måste för att lindra smärta och optimera läkning av bäckenbotten.

Jag rekommenderar alla mina klienter att söka specialhjälp när det kommet till bäckenbottensmärta eller komplikationer, både före, under och efter graviditet. Om du har frågor eller funderingar, tveka inte att söka hjälp eller kontakta oss.

 

För att läsa mer om ämnet

10 tips på att lindra bäckensmärta!